Tuesday, July 3, 2012

Szymborska ja El Vinculo

Ajaveebi pidamisega on nähtavasti samamoodi nagu mõtlemisega – seda ei saa alustada nullist, mõeldes oleme alati teekonna keskel. Ühtäkki blogipidajaks potsatades ei ole vist põhjust teeselda, et alustan midagi. Kõik on oma alguse saanud juba ammu. Siiski hetkeseisust lühike ülevaade:
Leszek Kołakowski "Mida küsivad meilt suured filosoofid" on toimetaja Märt Väljataga käes, raamat peaks trükist tulema ehk septembris. Praegu on käsil Wisława Szymborska luulevalik (umbes 120 luuletust) ja Olga Tokarczuki romaan "Prawiek ja teised ajad" (ei teagi veel, kas tõlgin Prawiek'i Eelajaks või Ürgajaks, muidugi võimalik on ka mingi kolmas variant). Suvi tuleb siis äärmiselt töine. Üks Szymborska luuletus, tema 1957. aasta kogust:

 Bruegheli kaks ahvi

Selline on minu küpsuseksami uni:
kaks ketis ahvi istuvad aknalaual,
akna taga hõljub taevas
ja supleb meri.

Eksam on Inimkonna ajaloost.
Kogelen ja puterdan.

Üks ahvidest silmitseb ja kuulab mind irooniliselt,
teine justkui tukub –
ja kui küsimusele järgneb vaikus,
ütleb mulle ette
keti tasase kõlinaga.



Veinisoovitus: Pesquera Groupi veinimeistri Alejandro Fernandezi hõrk El Vinculo Crianza 2005 (100% Tempranillo, 18 kuud ameerika tammes, 6 kuud pudelis). Tõeline pidupäevavein. Tõendus, et oskajad mehed võivad head veini teha ka väljaspool Riojat ja Ribera del Duerot, La Mancha ju tuntud peamiselt mahlaste ja moosiste marketiveinide regioonina. Ei teagi, kas El Vinculot Eestis kusagil müügil on. Kui, siis ehk mõnes peenes vinoteegis.




No comments:

Post a Comment