Saturday, July 14, 2012

"Hell on Wheels" ja kaks noort tempranillot

Mõni aeg tagasi ära vaadatud Hell on Wheels (ehk siis “Põrgu ratastel”) ei lähe ikka meelest. Esimene hooaeg, kümme osa. Keegi kirjutas kusagil, et tänapäeval kujutavad seriaalid endast midagi samasugust nagu XIX sajandil romaanid. Ning “Hell on Wheels” on tehtud justkui XIX sajandi parimate romaanitraditsioonide järgi.
    Eks oma osa mängib selle sarja jõudmisel minu südameni loomulikult ka asjaolu, et lapsepõlves ei jätnud ma ühtki indiaanifilmi vahele, nõukalikku filmilevisse ei jõudnud eriti küll midagi peale Prantsuse-Saksa Winnetou-filmide (need on nüüd ka blu-ray’na välja antud) ja Gojko Mitići DDR-i vesternite. Mingi ime läbi näidati 70-ndate keskpaigas ka “MacKenna kulda” Gregory Pecki ja Omar Sharifiga. Kõiki neid sai vaatamas käidud mitu korda, ka Nahksuka jutud said iga paari aasta tagant uuesti üle loetud.
    Mingi aja eest sai ära vaadatud ka HBO “Deadwood”, aga paigutaksin “Põrgu ratasel” sellest siiski kõrgemale. Enamgi, vist ronib see üldse minu nähtud seriaalide etteotsa, esikümnesse kindlasti. Aga nagu igasuguse hinnangu puhul, on siingi ikka tegemist minu subjektiivse arvamusega. Eestis seda vist küll ükski kanal ei näita ja vaevalt et näitama hakkabki.


Maitsesin kaht noort Hispaania Tempranillo-veini. Esimene nendest, nimega Valdemoreda Tinto 2009 on Rioja nimeka bodega Valdemari kõrvaltoode, mida ei müüda DO märgistusega. Üsna isikupäratu ja karehapu, justkui oleks tempranillo asemel tehtud tammetõrudest. Soovitaksin hoiduda. Hind vivavein.ee-s 6 €, aga sama hinna eest saab marketitest palju paremat tempranillot.

Teine vein Hacienda Albae Joven 2010 on tehtud La Manchas, aga müüakse ka ilma DO märgistuseta. See oli küll päris hea kerge suvine vein, aga samas isikupäraga, puuviljane ja kenasti tasakaalus, meeldiva järelmaitsega. Selles veinis on La Mancha päikest! Hind vivavein.ee-s 8 € (kui oleks veidi odavam, siis oleks üsna hea ost).

No comments:

Post a Comment