Tuesday, August 28, 2012

Kołakowski sissejuhatus filosoofiasse 2

Leszek  Kołakowski "Mida küsivad meilt suured filosoofid" stiilist annab aimu järgmine Elea Parmenidest käsitlev lõik:
"Parmenidese küsimuse võib esitada selle sisu muutmata nõnda: Mis on tõeline? Võib kindlasti välja nuputada mingi tõeluse määratluse, mis on näiliselt tabav ja rahuldab meie uudishimu, aga selle küsimuse puhul pole asi suvalises määratluses, vaid mures – mis on tõeliselt tõeline?
   Ja tuleb tunnistada, et sellist asja, ehkki see puudutab meis mingit intuitsioonikeelt, on raske ümber formuleerida ilma nõiaringi sattumata. Küsime näiteks: kas meie unenäod või meie juhuslikud meelepetted on tõelised? Üks ütleb, et need on sündmused, mis leiavad tõeliselt aset, seega on need tõelised. Teine võib öelda, et ei ole tõelised, sest toimuvad üksnes minu, mitte kollektiivses teadvuses. Kas siis tuleks tunnistada, et ainult need asjad, mis on kollektiivsele teadvusele kättesaadavad, on tõelised? Aga võib-olla tuleks öelda, et kõik niisugused asjad ja mitte üksnes niisugused asjad on tõelised? Mõelgem, millised järeldused tuleks sellest eeldusest teha. Kas mina olen tõeline, kas sina oled tõeline? Milliste reeglite järgi ütlevad ühed, et Jumal on tõeline, aga teised vaidlevad sellele vastu? Nii ühtedel kui teistel on omad reeglid, aga kust me teame, et need on õigustatud? Kuidas on juhtunud, et see eriline intuitsioon, mida kohtab antiikaja religioonis ja filosoofias – et meie kogemuse maailm pole tõeline – on tundunud tõesena? Või ei tundu see sulle tõesena? Arvad, et see on ilmselge mõttetus? Ehk tasuks keskenduda tunnikeseks mõtlemisele selle üle. See on küsimus, mida Parmenides ja tema jumalanna meile esitavad."

Veinisoovitus: kellele meeldivad täidlased ja vürtsikad Kataloonia veinid, nende jaoks on üsna kindel valik Planella  (mina jõin 2009. aasta veini - 45% Carinyena, 35% Garnatxa, 20% Syrah - eri aastakäikudel on neid viinamarjasorte eri vahekorras). 15% alkoholisisaldust ei pane üldse tähelegi. Eestis müüb seda Vivavein.ee (hind € 12.99)
+ 92 Punkti - Peñín Guide
+ 90 Punkti - International Wine Cellar
+ 90 Punkti - Wine & Spirits Magazine
+ 90 Punkti - Robert Parker
"An excellent value, it reveals an inky/purple color as well as a powerful bouquet of blackberry and cassis liqueur intermixed with notions of licorice, pepper, and sweet vanillin saturated oak. Full-bodied, with plump, fleshy flavors, adequate acidity, and a sumptuous finish" - Robert Parker

No comments:

Post a Comment